1. Разкажете ни малко повече за себе си?

Аз съм съосновател и СЕО на първа чатбот агенция Umni – създаваме, поддържаме и тренираме „умни“ виртуални асистенти за бизнеса.

Преди да попадна в света на стартъпите, градих 22-годишна кариера в хотелиерството в Северна Африка и на Марианските острови в Тихия океан – от аниматор до Директор Маркетинг и Генерален Директор на хотел там. Докато живях на островите, бях дългогодишен Председател и консултант на Комитета за руски пазар към Туристическата организация на Марианските острови (ТОМО). Имам 2 правителствени награди от ТОМО за приноса ми в развитието на тропическата дестинация. Дългогодишен член съм на American Hotels & Lodging Association, Ротари и други организации. Увличам се от будизъм и вярвам, че няма нищо случайно.

  1. С какъв стартъп се занимавате в момента? Бихте ли ни разказали малко повече за него? Мисия и цел?

Основахме Umni по време на участието ни в един от най-големите и предизвикателни стартъп акселератори на Силициевата Долина, The Founder Institute, през 2017 с проект на Umni за чатботове за хотелиерството.

В момента Umni продължава да се специализира върху „умни“ чатботове за хотели, но имаме клиенти от различни индустрии. Бизнесите, с които работим, са готови да внедрят чатбот в месинджъра на своя бизнес или на своя сайт за да предложат по-добро и иновативно обслужване на клиентите, да оптимизират работата на персонала и да спестяват средства и ресурси. Клиенти на Umni са TEZ Tour Bulgaria, 4-звездни хотели в София и страната, дерматологична клиника Reverse, певицата Джина Стоева, международна финансова институция, регионална библиотека, и други.

Най-големият проект на Umni стана пускането през април 2019 на туристически виртуален асистент Пловдив Сити Консиерж на английски – първият градски чатбот в България. Заради туристическите ни проекти, миналата година нашата компания получи наградата за най-добър „Хотелски и ресторантьорски софтуер 2019“ от Smartourism.bg.

  1. С какви трудности се сблъскахте в развитието на вашата идея до стартъп? Какви трудности срещнахте след като започнахте?

Лично за мен като човек без технологичен бекграунд, най-голямата трудност беше разбирането на технологията на достатъчно добро ниво, за да мога да я обяснявам простичко на потенциалните клиенти и едновременно с това да превеждам техните идеи и нужди на езика на техническите спецификации за да е разбираемо за екипа на Umni. И до ден днешен се уча.

Основна трудност за нас беше и все ще е липсата на информираност и осъзнаване в бизнес средите за необходимостта от чатботовете, автоматизацията и дигитализацията в комуникацията, на процеси и задачи, които са в помощ и на бизнеса и неговия персонал, и на самите клиенти.

  1. Как появата на чатботовете променя света и конкретно бизнеса в България?

Проблемите навсякъде са еднакви – от една страна има недостиг на квалифициран персонал, а от друга страна потребителите са “digital first” – очакват да бъдат обслужвани 24/7, веднага, щом са го поискали, без да чакат, дори и в 2 сутринта.

„Умните“ чатботове са софтуерното решение, което помага на бизнеса да удовлетвори клиентите, разтоварва персонала от често задаваните въпроси и рутинните задачи, за да може работата на персонала да се оптимизира и служителите да са по-мотивирани да се развиват като професионалисти, защото имат по-голям ефект върху дейността на бизнеса и обслужването на клиентите – докато бизнесът спестява в дългосрочен план средства и ресурси, и на края всичко това се отразява положително на приходите. Дигитализацията и автоматизацията са част от живота на съвременния човек и бизнес, и неминуемо това ще стигне и до бизнеса в България. Въпрос на време е да позволим на технологиите да ни върнат обратно времето да бъдем хора и да се развиваме като личности.

  1. Част сте от екипа, който ще презентира PropTech Mapping Report 2020 на 27.02 в София. Бихте ли споделили на нашите читатели какво да очакват от Вашето участие?

Ще си говорим за чатботове и за това колко многофункционални, полезни и забавни могат да бъдат те, поради спецификата на технологията.

  1. Какво бихте посъветвали младите предприемачи, имащи своя потенциална идея за стартъп?

Преди няколко дни четох блог-пост на Сет Годин за това какво да правим, ако сме направили най-доброто от себе си, и въпреки това не сме постигнали резултат: да продължаваме да го правим – един ден ще ни разберат и ще постигнем резултата, към който се стремим. За младите предприемачи – дори да са на възраст 70 и да им е хрумнала страхотна идея какво да правят вместо да седят на пейка пред блока…

Ако имате визията как да промените света около себе си, вярвайте в тази визия, раздробете пътя към нея на мънички стъпки за да имате яснота, бъдете готови да се променяте, падате и задължително ставате, обичайте процеса, привличайте качествени хора към себе си и идеята, но… преди да тръгнете, убедете се, че имате достатъчно средства или знаете откъде може да ги вземете, за да преживее вашата идея „Долината на Смъртта“.

Елица Стоилова ще представи какво е приложението на чатботовете в PropTech, както и проектът City Concierge, по време на Официалното представяне резултатите на BULGARIA: PropTech Mapping Report 2020 (2-ро издание). 
Събитието ще се проведе на 27.02.2020 | 18:30 – 20:30 | София | Cosmos Coworking Space | ул. Ангел Кънчев № 3.
Вход: свободен със задължителна предварителна регистрация.
В случай че желаете да дойдете, ни пишете на <u>hello@spbusinesslab.com</u>. Запазваме места до 26.02 или до изчерпването им.