Flat Manager е една от малкото фирми, които директно поеха предизвикателството да се преструктурират, вместо да разчитат, че до месец-два нещата ще се успокоят и бизнесът ще продължи да функционира постарому.

Като PropTech решение, функциониращо в зависимост от Airbnb и Booking.com, Flat Manager трябваше да освободи целия си екип в новите обстоятелства: туристическата индустрия е една от най-засегнатите от корона кризата. Но това не беше правилното решение за Борис Павлов – основателят на Flat Manager. Дори не беше възможна опция. Затова преструктурирането започна веднага.

Специално за PropTech Bulgaria Борис Павлов отговори на няколко въпроса за това как нещата могат да се случат толкова бързо.

Борис Павлов е основател и изпълнителен директор на Flat Manager – компания за за управление на имоти, които се отдават под наем краткосрочно чрез платформи катоAirbnb и Booking.com. Преди да основе Flat Manager през 2017г Борис работи като финансист за инвестиционната банка Societe Generale в Париж, Лондон и Ню Йорк. Борис притежава две бакалавърски степени и две магистратури от американски, френски и английски университети в сферите на финансите, икономиката и правото. 

  • Кога дойде кризата при вас и какво направихте? 

Кризата започна да настъпва още в края на февруари, но ескалира значително през първите дни на месец март. На 12.03, когато, ако не се лъжа, беше и първият установен случай в София, взехме решение да започнем да работим от вкъщи. Организацията на дистанционната работа ни отне около 30 минути – направихме графици за оперативните служители и за видео разговори с екипите. Flat Manager е много дигитализирана компания, така че вече ползвахме приложенията, които много други компании имплементират в момента като Slack и Zoom. Всички работим на 100%, дори и на повече. 

  • А как се родиха новите инициативи? Колко време отне да ги имплементирате?

Всеки ден с екипите продажби, бизнес развитие и маркетинг имаме видеоразговор, в който мислим всякакви стратегии. Инициативата Временен дом се роди по време на един от първите разговори и я идентифицирахме като много добра опция за спасение. Отне ни около седмица да изготвим договорите, да сметнем цените, да създадем маркетинг план и рекламни публикации и да преобразуваме платформата FlatAway. В момента се свързваме с контактите ни в медиите, които помагат с разпространението на идеята. Другата инициатива е нещо, върху което работихме преди, така че продуктът беше почти готов. За нея обаче се наложи тотално да променим уебсайта си, което успяхме да направим за десетина дни. 

  • Каква е основната цел пред вас в момента? 

Flat Manager има ангажимент към своите клиенти – да се грижи за имотите им и да им осигурява доход. Flat Manager има не по-малък ангажимент и към страхотния екип, без който нямаше да правим чудеса за една седмица. Ще направим абсолютно всичко възможно да запазим нашия FM Dream Team в пълен състав. Уверен съм, че ще успеем. 

  • Какво е настроението в екипа? Как се справяте с психологическия фактор?

Настроението е отлично, както винаги. Всички сме много мотивирани и работим по-здраво от всякога. Знаем, че няма да е лесно, но както обичам да казвам, ако беше лесно, всеки щеше да го прави. Важното е винаги да мислим позитивно и да не спираме да работим усърдно. Все пак трябва да остава време и за забавление – разучаваме едно приложение, което ще ни позволи да играем бордови игри онлайн. Oбичаме бордовите игри. 

  • Видяхме, че имаш идея, с която се включваш в хакатона HackCrisis.bg. Разкажи ни за нея. 

В такива времена човек трябва да гледа не само себе си, но и другите. А и когато пандемията премине и хората почнат да пътуват и да отсядат в нашите имоти, трябва да има къде да излязат на ресторант, бар, клуб. В момента всички заведения са много засегнати. Идеята е лоялните им клиенти да ги подкрепят като си купят ваучери днес. Процесът ще се геймифицира – представете си нещо средно между Swarm by Foursquare и Kickstarter. Който си е купил най-много ваучери от дадено заведение става неговия „номер 1 фен/кмет/президент“. Който си е купил ваучери от всички заведения за бургери става „Burger king”. Със CTO-то на Flat Manager събираме страхотен екип и се надяваме за 48 часа да пуснем приложение и уебсайт. 

Повече за решението на Flat Manager можете да видите тук.