Как Flat Manager в България се превърна от зависима от Airbnb компания в едно от най-търсените в момента решения

Пандемията оказва безпрецедентен негативен ефект върху икономиката на всички държави в света, а туризмът е сред най-пострадалите сектори. Нашият екип не може да промени курса на тези събития, но правим всичко възможно да намалим до минимум пропуснатите приходи на клиентите ни, спазвайки стриктно мерките срещу разпространението на вируса и помагайки на обществото както можем. Какво правим?

Инициатива „Временен дом“

Много хора в момента трябва да се самоизолират – били са в чужбина, работата им е с висок риск от контакт с носител на вируса или просто искат превантивно да не живеят с по-възрастни близки. Други са принудени да работят от вкъщи, което е приемливо, дори приятно за няколко дни, но в даден момент домашната обстановка оказва негативно влияние върху продуктивността. Интернет е пълен с клипчета на хора, които са във видеоконферентни разговори и зад тях тичат деца, а понякога има и по-фрапиращи фонове. Има и хора, които подхождат с чувство за хумор към ситуацията – получихме шеговито запитване от мъж, който ни помоли да спасим брака му като му предоставим жилище за няколко седмици. 

Създадохме изцяло нов метод на ценообразуване с цени на ден, седмица и месец със значителни отстъпки за резервации с продължителност над карантинния период – 14 дни. При резервации за няколко месеца цените са сходни с нивата на дългосрочните наеми, но не се плаща брокерска комисиона. По този начин не натоварваме бюджета на потребителите повече отколкото е необходимо, нашите клиенти все пак имат приход в условията на 0 туризъм, а ние успяваме да спечелим достатъчно, за да оцелеем по време на кризата. 

Изготвихме подходящи за целта онлайн договори, съобразени с GDPR изискванията. Целият процес по запазването и настаняването става онлайн. Пуснахме свободен достъп до платформата www.flataway.eu, която до момента се използваше основно от нашите корпоративни клиенти за настаняване на служители. Пуснахме информацията и към нашите франчайзи в Пловдив, Варна, Бургас и Букурещ, които незабавно имплементираха промените – поредното доказателство, че франчайз моделът в нашия бизнес работи много добре. 

Инициатива „Управление на дългосрочни наеми“ 

Стартирахме предсрочно проект, върху който работихме през декември и януари и който има за цел да оползотвори капацитета на екипа ни. С LTRM (работното име на услугата) превръщаме един жилищен имот в сервизиран апартамент с консиерж.  Предлагаме на наемодателите да поемем цялостната грижа за имотите им, което включва отстраняване на повреди, събиране на наеми, следене за плащане на режийни сметки и проверки на апартаментите. Особено в момента едва ли някой наемодател иска да се разхожда да събира наеми и да оправя повреди. 

Наемателите пък ще получат достъп до денонощна консиерж услуга, чрез която могат да поръчат почистване, пране, майстор и други услуги. Получават и отстъпки за активности, екскурзии, ресторанти и барове. Всичко това са услуги, които така или иначе предоставяме на гостите при краткосрочните наеми, така че не представляват допълнителен разход. Тези услуги в контекста на дългосрочните наеми обаче вдигат месечния наем на имота, а и самият имот попада в друг клас – сервизиран апартамент. Ние получаваме фиксирана месечна такса от 50 евро (без ДДС), колкото би било приблизително увеличение на наема. Реално таксата се споделя от наемателя и наемодателя като и двете страни получават услуги. 

От услугата могат да се възползват наемодатели с или без наемател, като във втория случай работим в партньорство с най-големите агенции за намирането на наемател. В условията на кризата предлагаме отстъпки при предплащане (плащаш 12 месеца, 1 е безплатен) – по този начин си осигуряваме приходи сега, когато са най-необходими. 

Можете да видите повече за услугите на Flat Manager след преструктурирането тук