1. Разкажете ни малко повече за себе си?

Здравейте, казвам се Диана Бонкова, на 28 години, от град София.

Завърших СГСАГ “Христо Ботев” с профил “Архитектура”, след това завърших магистратура “Строителство на сгради и съоръжения”  в УАСГ, София, а от скоро съм и докторант в УАСГ към Катедра “Автоматизация на инженерния труд”.

  1. С какъв стартъп се занимавате в момента? Бихте ли ни разказали малко повече за него? Мисия и цел?

Занимавам се с PropTech стартъп. Името му е Билдинг Лайн Дейта Бейс (Building Line Data Base).

Пет години работих като “Project Manager” на сгради с различни функционалности – административни, жилищни и смесено строителство. На база придобития опит от ръководенето на проектите, срещите си с държавната администрация, частните институции и експертите в строителния процес, се запознах с редица проблеми и липса на информация. Тогава идеята се зароди – да бъде създадена платформа, която да съдържа добре структурирана, лесно достъпна и четима информация за крайните потребители. Самата платформа е ориентирана към няколко различни сегмента – строители, инвеститори, фасилити мениджъри, проектови ръководители, но също така фокусът не е само към строителния бизнес, а и към гражданите. Ежедневно на стотици хора им се налага да сменят/открият партида, да закупят/продадат имот или предприемат по пътя да построят сами своя дом. Настоящата практика е да се посещават различните институции, да се чака в приемно време, за да събере/научи най-базова информация, която им е необходима за предприемане на каквито и да било действия. В краен случай по-заможните собственици наемат консултант, който да се занимава с техните документи. Целият процес по набавянето и подаването на документи е тромав, времеемък, скъп и неясен.

  1. С какви трудности се сблъскахте в развитието на вашата идея до стартъп? Какви трудности срещнахте след като започнахте?

Една от основните трудности, с която се сблъсках в развитието на идеята, е мащабът, в който се зароди идеята. Наложи се да пивотирам и да разделя самата идея на няколко части, да анализирам така пазара, че да мога да удовлетворя една основна потребност. Имах възможността Силвия Павлова да бъде мой ментор и да ме преведе през процеса в PreEXCELerator-a.

Трудностите със започването на стартъп е създаването на екип, събиране на капитал и да станеш част от нови процеси, в които не се е налагало да има активно участие до сега, поради причината че те са извън строителния бранш. Създадох първоначално компанията за да имам възможност и да участвам за финансиране по европейски проекти. Денят, в който трябваше да регистрирам фирмата, търговският регистър спря да работи за неограничено време. Но по този начин се придобива опит.

      4. Какво бихте посъветвали младите предприемачи имащи своя потенциална идея за стартъп?

Моят съвет към всеки млад предприемач е да се фокусират към разрешаването на проблем, да предложат добавена стойност към своя проект и живо да се интересуват от случаващото се около тях на световно ниво. Живеем в свят, чиито пазар е отворен и дава неограничени възможности. Да действат така, сякаш нищо не е невъзможно. Границите сами си ги поставяме.

Инж. Диана Бонкова ще представи кои са технологиите, които ще преобразят строителната индустрия през следващите години, по време на Официалното представяне резултатите на BULGARIA: PropTech Mapping Report 2020 (2-ро издание). 
Събитието ще се проведе на 27.02.2020 | 18:30 – 20:30 | София | Cosmos Coworking Space | ул. Ангел Кънчев № 3.
Вход: свободен със задължителна предварителна регистрация.
В случай че желаете да дойдете, ни пишете на hello@spbusinesslab.com. Запазваме места до 26.02 или до изчерпването им.